Nockherberg Süd

Nockherberg Süd

Nockherberg Süd

In development

In ontwikkeling

In Planung

Munich, DE München, DE München, DE
300 m2 commercial space commerciële ruimte Gewerbe
97 apartments woningen Wohneinheiten
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
Bayerische Hausbau
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
2018
Construction start: Start bouw: Baubeginn:
2019
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
17.000 m2

The urban setting of this new quarter is characterized by polygonal block structures and a spacious quarter park. The architectural design of the new building blocks can best be characterized by ‘unity in diversity’. ‘Nockherberg Süd’ is located in the southern part of the project area at the corner Regerstrasse – Hiendlmayerstrasse and borders on the park opposite the Paulaner restaurant. The 14 buildings were developed alternately by three architectural firms, six of them by Rapp+Rapp.

The design guideline, based on the principle of the ‘city as a community of houses’, was translated into a diverse cityscape. The houses have different building and storey heights. A raised ground floor mediates between the street/park side and the inner courtyard. The outer facades have a classical tripartide division. Together, the houses form a family of houses, in which each individual house has its own materiality, its own character. The plinth distinguishes itself from the upper floors by its materiality or colour. The entrances are arranged centrally and highlighted by their design. The houses are mutually fine-tuned in natural and light sandstone colours.

Het stedenbouwkundig concept van het nieuwe woonkwartier wordt bepaald door vier polygonale bouwblokken en een royaal park. Het ontwerp van de nieuwe bouwblokken is gebaseerd op het principe ‘eenheid in verscheidenheid’.  ‘Nockherberg Süd’ ligt in het zuidelijke deel van het plangebied, tussen ‘Nockherberg Mitte’ en de Paulaner Gaststätte, op de hoek Regerstraße – Hiendlmayerstraße en aan het kwartierspark. De in totaal 14 ‘huizen’ zijn afwisselend ontwikkeld door drie architectenbureaus, daarvan zes door Rapp+Rapp.

Op basis van een beeldkwaliteitsplan werd het principe van ‘de stad als gemeenschap van huizen’ vertaald naar een gedifferentieerd stadsbeeld. De huizen hebben verschillende bouw- en verdiepingshoogtes. De verhoogde begane grond bemiddelt tussen straat-ofwel parkkant en binnenhof en schept tevens de mogelijkheid voor commercieel gebruik aan de straatzijde. De buitengevels kennen een klassieke driedeling. De huizen vormen samen een familie van huizen, waarin elk afzonderlijk huis zijn eigen materialiteit heeft, zijn eigen karakter. De plint onderscheidt zich van de bovenverdiepingen door zijn materialiteit of kleur. De centraal gepositioneerde entreepartijen worden door hun vormgeving geaccentueerd. De huizen zijn in natuurlijke, lichte zandsteentinten onderling op elkaar afgestemd.

Das städtebauliche Konzept des neuen Quartiers wird durch vier polygonale Blockstrukturen und einen großzügigen Quartierpark geprägt. Die neuen Baublöcke zeichnen sich in ihrer Gestaltung durch „Einheit in Vielfalt” aus. Nockherberg Süd liegt im südlichen Teilbereich des Plangebietes an der Ecke Regerstraße – Hiendlmayerstraße und grenzt an den Quartierspark gegenüber der Paulaner Gaststätte. Die insgesamt 14 Häuser wurden abwechselnd von drei Architekturbüros entwickelt, davon sechs Häuser von Rapp+Rapp.

Nach der Grundlage des Gestaltungsleitfadens wurde das Prinzip der „Stadt als Gemeinschaft der Häuser“ umgesetzt in ein differenziertes Stadtbild. Die Häuser haben unterschiedliche Gebäude- und Geschosshöhen. Ein Hochparterre vermittelt zwischen Straßen- bzw. Parkseite und Innenhof. Die äußeren Fassaden weisen eine klassische Dreiteilung in Sockel, Mittelteil und Dachgeschoss auf. Die Häuser formen zusammen eine Hausfamilie, in der jedes einzelne Haus eine eigene Materialität, einen eigenen Charakter hat. Der Sockel ist in seiner Materialität bzw. Farbigkeit abgesetzt, von den oberen Geschossen. Die mittig angeordneten Eingangsbereiche sind gestalterisch hervorgehoben. Die Häuser sind insgesamt in natürlichen, hellen Sandsteintönen farblich aufeinander abgestimmt.