Tondelier Lot 84

Tondelier Lot 84

Tondelier Lot 84

In development

In ontwikkeling

In Planung

Ghent, BE Gent, BE Gent, BE
18 apartments woningen Wohneinheiten
130 m2 commercial space commerciële ruimte Gewerbefläche
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
Tondelier Development N.V.
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
2016
Construction start: Start bouw: Baubeginn:
2019
Building cost: Bouwsom: Baukosten:
€ 3.000.000
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
2.450 m2
Related projects: Gerelateerde projecten: Verwandte Projekte:

In 2013 Rapp+Rapp developed a masterplan for the Tondelier area, a former ‘Gasometer’ site, located in the 19th century Rabot district next to the building complex De Nieuwe Molens. Four polygonal building blocks surround a park of 1.6 hectares. The wedge-shaped spaces between the blocks connect the park to the surrounding urban fabric. The building blocks are typologically subdivided into apartment buildings, ‘townhouses’ and single-family houses, designed by different architects.

The apartment complex lot 84 is located in the southwestern building block at the corner of Tondelierlaan and Muishondstraat, directly opposite the courthouse and the old Rabot district. The two sides of the building respond, each in its own way, to the different situations. The southwest façade is characterised by a column structure that separates the open loggia zone from the street. On the ground floor, the entrances to the dwellings and a shared bicycle storeroom are situated, as well as the entrance to the garage. The south-east façade on Tondelierlaan follows the articulation and rhythm of the loggia façade, but has a more closed and formal character, with a commercial space on the ground floor. The façade is entirely made of prefabricated architectural concrete with varying finishes in a light natural colour that matches the natural stone cladding of the recessed loggia façade.

In 2013 maakte Rapp+Rapp een masterplan voor de wijk Tondelier, de voormalige Gasmetersite, gelegen in de 19e-eeuwse Rabotwijk naast gebouwcomplex De Nieuwe Molens. Vier polygonale bouwblokken omsluiten een park van 1,6 ha. De wigvormige ruimtes tussen de blokken sluiten aan op het omliggende stedelijke weefsel. De vier blokken zijn typologisch verkaveld in appartementsgebouwen, ‘townhouses’ en grondgebonden woningen die worden ingevuld door verschillende architecten.

Het appartementencomplex lot 84 ligt in het zuidwestelijke bouwblok op de hoek van de Tondelierlaan en de Muishondstraat, recht tegenover het gerechtsgebouw en de bestaande bebouwing van de Rabotwijk. De twee zijden van het gebouw spelen, ieder op zijn eigen manier, in op de verschillende stedenbouwkundige situaties. De zuidwestgevel kenmerkt zich door een kolommenstructuur die de open loggiazone afgrenst van de straat. Op de begane grond liggen hier de entrees van de woningen en de gemeenschappelijke fietsenstalling, en de inrit van de gelijkvloerse parkeergarage. De zuid-oostgevel aan de Tondelierlaan neemt de geleding en ritmiek van de Loggiagevel over, maar heeft een meer gesloten en formeel karakter. Op de begane grond bevindt zich een handelsruimte. De gevel is geheel uitgevoerd in geprefabriceerd architectonisch beton met verschillende afwerkingen in een lichte natuurlijke kleur die aansluit bij de natuursteen bekleding van de terugliggende loggiagevel.

2013 erstellte Rapp+Rapp einen Masterplan für das neue Stadtviertel Tondelier, ein ehemaliges Gasometer-Gelände, das an das aus dem 19. Jahrhundert stammende Rabot-Viertel grenzt. Vier polygonale Baublöcke umgeben einen 1,6 ha großen Park. Die keilförmigen Zwischenräume verbinden den Park mit dem städtischen Umfeld. Die Blöcke sind typologisch in Mehrfamilienhäuser, „Townhouses“ und Einfamielienhäuser unterteilt, und werden von verschiedenen Architekten geplant.

Das Wohngebäude Lot 84 befindet sich im südwestlichen Block an der Ecke Tondelierlaan – Muishondstraat, direkt gegenüber dem Gerichtsgebäude und dem angrenzenden Rabot-Viertel. Die beiden Fronten des Gebäudes reagieren, jede auf ihre Weise, auf die unterschiedlichen städtebaulichen Situationen. Die Südwestfassade kennzeichnet sich durch eine Stützenstruktur, die die offene Loggienebene von der Straße abgrenzt. Im Erdgeschoss befinden sich hier der Eingang zu den Wohnungen und des gemeinschaftlichen Fahrradabstellraums, sowie die Einfahrt zu den Stellplätzen. Die Südostfassade am Tondelierlaan übernimmt die Gliederung und den Rhythmus der Loggia-Fassade, hat aber einen eher geschlossenen und formalen Charakter. Im Erdgeschoss befindet sich Gewerbefläche. Die Fassade aus Architekturbeton hat verschiedenen Oberflächen in einem hellen Naturton, der auf die Natursteinverkleidung der zurückgesetzten Loggia-Fassade abgestimmt ist.