Lampagne

Lampagne

Lampagne

Antwerp, BE Antwerpen, BE Antwerpen, BE
15 apartments woningen wohnungen
40 m2 atelier atelier atelier
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
CIP N.V.
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
2013
Construction start: Start bouw: Baubeginn:
2016
Completion: Oplevering: Fertigstellung:
2020
Building cost: Bouwsom: Baukosten:
€ 2.400.000
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
1.550 m2
Related projects: Gerelateerde projecten: Verwandte Projekte:

The redevelopment of the Falconplein building block is characterised by two main interventions: the reconstruction of the urban building block and, the dividing of the inner area into four courtyards by two large-scale buildings.

The Lampagne project is one of the small-scale reconstruction elements in the building block. It is situated on the corner Falconrui – Belliardstraat and consists of four lots that were designed as one ensemble by three different architects. Rapp+Rapp designed the two flanks that enclose the two corner plots. In the streetscape two identical houses reveal themselves, abstract and closed, articulated only by its window openings and a shallow gable roof that emphasises their identity as individual unit. The narrow vertical volumes collide at the rear, forming an informal courtyard corner with a loggia zone. A house with two faces. The white plaster matches the architecture of the two corner buildings and forges the four plots together as an ensemble. The apartments are accessed by a central staircase. The upper floor offers a higher storey height and a roof garden.

Het stedenbouwkundig plan Falconplein kenmerkt zich voornamelijk door twee ingrepen: enerzijds het aanhelen van het stedelijk bouwblok in aansluiting op de omliggende stad en anderzijds het opdelen van het binnengebied middels twee grotere gebouwvolumes in vier hoven.

Het project Lampagne is een van de bouwstenen in de randbebouwing. Het ligt op de hoek van de Falconrui en de Belliardstraat en bestaat uit vier percelen die door drie verschillende architecten als ensemble zijn ontworpen. Rapp+Rapp tekende de twee flanken die twee hoekkavels omvatten. In het straatbeeld manifesteren zich twee identieke huizen, abstract en gesloten, enkel geleed door raamopeningen en met een minimaal zadeldak dat hun identiteit als individuele eenheid benadrukt. De smalle verticale volumes ontmoeten elkaar aan de achterkant, waar zij door middel van een loggiazone een informele binnenhoek aan het hof vormen. Een huis met twee gezichten. Het witte stucwerk sluit aan op de architectuur van de twee hoekkavels en smeedt de vier percelen als hoekensemble aan elkaar. De huizen zijn voorzien van appartementen die via een centraal trappenhuis worden ontsloten. De bovenste appartementen hebben een hogere verdiepingshoogte en een daktuin.

Der Masterplan Falconplein kennzeichnet sich durch zwei wesentliche Merkmale: zum einen die Rückführung der historischen Raumstruktur des Baublocks mit kleinteiligen Häusern, zum anderen die Aufteilung des Innenbereichs mit zwei Großbauten in vier unterschiedliche Höfe.

Das Lampagne-Projekt ist einer der kleinteiligen Bausteine in der Rekonstruktion des Baublocks. Es befindet sich an der Ecke Falconrui und Belliardstraat und umfasst vier Grundstücke, die von drei verschiedenen Architekten als Ensemble entworfen wurden. Rapp+Rapp gestaltete die beiden Flanken, die die beiden Eckgrundstücke einfassen. Im Straßenbild offenbaren sich zwei identische Häuser, abstrakt und geschlossen, nur durch Fensteröffnungen gegliedert und mit einem minimalen Satteldach, das ihre Identität als individuelle Einheit betont. Die schmalen vertikalen Baukörper stoßen rückseitig zusammen, bilden mit einer Loggiazone eine informelle Hofecke. Ein Haus mit zwei Gesichtern. Der weiße Putz entspricht der Architektur der beiden Eckhäuser und bindet die vier Grundstücke zu einem Eck-ensemble zusammen. Die Wohnungen, werden über ein zentrales Treppenhaus erschlossen. Die oberen Geschosse bieten eine höhere Geschosshöhe und haben einen Dachgarten.