Falconplein masterplan

Masterplan Falconplein

Masterplan Falconplein

Antwerp, BE Antwerpen, BE Antwerpen, BE
12.500 m2 office space kantoorruimte Bürofläche
7.000 m2 hotel hotel Hotel
3.000 m2 non-commercial amenities gem. voorzieningen öffentliche Einrichtungen
1.400 m2 retail commerciële ruimte Gewerbefläche
15.000 m2 residential woningen Wohnfläche
7.500 m2 parking spaces parkeerplaatsen Stellplätze
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
AG Vespa /Stad Antwerpen
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
2005
Construction start: Start bouw: Baubeginn:
2006
Completion: Oplevering: Fertigstellung:
2007
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
38.900 m2
Related projects: Gerelateerde projecten: Verwandte Projekte:

The redevelopment of the building block on Falconplein was part of the revitalisation of the Schipperskwartier in the medieval city centre of Antwerp and involved a varied programme of housing, working and a hotel.

The masterplan is based on the reconstruction of the historical and spatial structure of the building block. The edges are restored with small-scale buildings. The inner courtyard of the block was divided by two large-scale buildings into four courtyards, which distinguish themselves in function and accessibility. The courtyard structure is inspired by the history of the site and thus by the monastery that was, in former times, situated on it. An old monastery wall has been preserved and still refers to it. The courtyards can be entered through a gate at Falconplein and are arranged in a gradation from busy (at the square) to quiet (in the inner area). Investments were also made in the liveability of the public space outside of the building block and particularly in Falconplein, which has been refurbished as part of the city’s new cultural axis.

De herontwikkeling van het bouwblok aan het Falconplein is onderdeel van de revitalisering van het Schipperskwartier in de middeleeuwse stadskern van Antwerpen en omvat een gevarieerd programma van wonen, werken en een hotel.

Het stedenbouwkundig plan gaat uit van herstel van de historische en ruimtelijke structuur van het bouwblok. De randen worden hersteld met kleinschalige bebouwing. Het binnenterrein van het blok wordt door twee grootschalige gebouwen in een viertal hoven verdeeld, die zich in functie en mate van toegankelijkheid onderscheiden. De hovenstructuur is voor een belang­rijk deel geïnspireerd door het verleden van haar plek, waar in vroegere tijden onder meer een klooster deel uitmaakte van het blok. Een oude kloostermuur die werd behouden verwijst daar nog naar. De hoven zijn via een poort aan het Falconplein toegankelijk, en volgen een gradatie van druk (aan het plein) tot verstild (in het binnengebied). Ook buiten het stedelijk blok werd geïn­vesteerd in de leefbaarheid en werd het Falconplein, als onderdeel van de nieuwe cultuur-as, opgeknapt.

Die Umnutzung und Neugestaltung des Baublocks am Falconplein ist Teil der Revitalisierung des Schipperskwartiers im mittelalterlichen Stadtzentrum von Antwerpen und umfasst ein gemischtes Programm aus Wohnen, Gewerbe und einem Hotel realisiert werden sollte.

Der Masterplan basiert auf der Rückführung der historischen Raumstruktur des Baublocks. Die Randbebauung wird mit kleinteiligen Gebäuden rekonstruiert. Der Innenhof des Blocks wird durch zwei Großbauten in vier Höfe unterteilt, die sich in ihrer Funktion und Zugänglichkeit unterscheiden. Die Höfe sind geprägt von der Geschichte dieses Ortes, wo sich in früheren Zeiten unter anderem ein Kloster befand. So wurde eine alte Klostermauer im Plan erhalten. Die Höfe sind über ein Tor am Falconplein zu erreichen, und haben eine schrittweise Abfolge von belebt (am Platz) bis ruhig (im Innenbereich). Auch außerhalb des Baublocks wurde in die Aufenthaltsqualität investiert, insbesondere des Falconplein, der als Teil der städtischen Kulturachse neugestaltet wurde.