De Nieuwe Molens

De Nieuwe Molens

De Nieuwe Molens

Ghent, BE Gent, BE Gent, BE
51 apartments woningen Wohneinheiten
2.000 m2 commercial space bedrijfsruimte Gewerbefläche
90 parking spaces parkeerplaatsen Stellplätze
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
Tondelier Development N.V.
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
2012
Construction start: Start bouw: Baubeginn:
2015
Completion: Oplevering: Fertigstellung:
2020
Building cost: Bouwsom: Baukosten:
€ 17.500.000
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
13.900 m2
Related projects: Gerelateerde projecten: Verwandte Projekte:

The building complex ‘De Nieuwe Molens’ was originally a flour factory that came into production at the end of the 19th century. Eversince, the building has changed significantly. The building volume was literally doubled. Silos were built and a building for the milling of grain was added. In the 1970s, the final major changes were made to the building by adding four modern grain silos. At the end of the 20th century the building lost its function as a flour factory. What remained was an ensemble of buildings from different time layers with different functions. Part of the building, which has a special monumental value, is considered industrial heritage.

Rapp+Rapp made the plans for the redevelopment of the complex into a residential building. The building structure, which had grown over time, was cleaned up and provided with an inner courtyard around which the various existing building sections are grouped. On the west side, a lower new building was added to close the courtyard. Due to the very diverse nature and structure of the existing elements of the building complex, each element required a different approach in regard to its redevelopment. The monumental warehouse on the Gasmeterlaan was restored and partly provided with a new facade. The Molengebouw on the south side with its large facade openings was redeveloped as a loft building and the closed silo building was provided with facade openings to make it suitable for residential use. The new building was developed as a solid concrete structure with generous outdoor spaces oriented to the southwest.

Het gebouwcomplex De Nieuwe Molens was oorspronkelijk een meelfabriek, die aan het eind van de 19de eeuw in bedrijf werd genomen. Sindsdien is het gebouw ingrijpend verandert. Het gebouwvolume werd letterlijk verdubbeld. Er werden silo’s bijgebouwd en er werd een gebouw voor de graanmaling toegevoegd, het molengebouw. In de jaren ‘70 van de vorige eeuw werden de laatste ingrijpende aanpassingen aan het gebouw gedaan door toevoeging van een viertal moderne graansilo’s. Aan het einde van de 20e eeuw verloor het gebouw zijn functie als meelfabriek. Wat restte was een ensemble van gebouwde volumes uit verschillende tijdslagen met verschillende functies. Een deel van het gebouw van bijzondere monumentale waarde wordt beschouwd als industrieel erfgoed.

Rapp+Rapp maakte de plannen voor de herontwikkeling van het complex tot woongebouw. De door de tijd heen dichtgegroeide bouwmassa werd opgeschoond en voorzien van een binnenhof, waaromheen verschillende bestaande gebouwdelen zijn gegroepeerd. Aan de westkant werd een lager nieuw gebouw toegevoegd om de binnenhof te sluiten. De bestaande gebouwdelen vereisten, door hun zeer uiteenlopende aard en structuur, elk een andere aanpak van herontwikkeling. Het monumentale magazijngebouw aan de Gasmeterlaan werd gerestaureerd en gedeeltelijk voorzien van een nieuwe gevel. Het Molengebouw aan de zuidzijde met zijn grote gevelopeningen werd herontwikkeld als loftgebouw en het gesloten silogebouw werd voorzien van gevelopeningen om wonen als bestemming mogelijk te maken. De nieuwbouw werd uitgewerkt als massief betonnen volume met royale buitenruimten aan de zuidwestzijde.

Der Gebäudekomplex De Nieuwe Molens war ursprünglich eine Mehlfabrik, die Ende des 19. Jahrhunderts in Betrieb genommen wurde. Seitdem war das Gebäude tiefgreifenden Veränderungen und Erweiterungen ausgesetzt. So wurden das Volumen und die Höhe des Gebäudes buchstäblich verdoppelt. Es wurden Silos zugefügt und ein Gebäude für die Getreidemühle wurde angebaut. In den siebziger Jahren des vorigen Jahrhunderts wurden die letzten Eingriffe am Gebäude vorgenommen; es wurden vier weitere moderne Getreidesilos angebaut. Ende des zwanzigsten Jahrhunderts verlor das Gebäude seine Funktion als Mehlfabrik. Übrig blieb ein vielschichtiges Gebäudeensemble. Ein Teil des Gebäudes steht unter Denkmalschutz und kann als industrielles Kulturerbe angesehen werden.

Rapp+Rapp erarbeitete die Planung für die Umnutzung des Komplexes zu einem Wohngebäude. Das im Laufe der Jahre verwachsene Volumen wurde aussortiert und erhielt einen neuen Innenhof, um den sich die verschiedenen erhaltenen Bauteile gruppieren. Nach Westen wurde ein niedrigerer Neubau zugefügt, der den Hof schließt. Die unterschiedliche Art und Struktur der verschiedenen Gebäudeteile erforderte für jedes einzelne Gebäude einen eigenen Entwurfsansatz. Die monumentale Lagerhalle am Gasmeterlaan wurde restauriert und teilweise mit einer neuen Fassade versehen. Das nach Süden gelegene Mühlhaus mit seinen großen Fassadenöffnungen wurde als Loft entwickelt und das geschlossene Silo wurde mit Fassadenöffnungen versehen, um eine Wohnbestimmung zu ermöglichen. Der Neubau manifestiert sich als massiver Betonkörper mit großflächigen Terrassen nach Süden.