Ypenburg Centre

Centrum Ypenburg

Centrum Ypenburg

The Hague, NL Den Haag, NL Den Haag, NL
486 apartments woningen Wohneinheiten
9.650 m2 retail commerciële ruimte Einzelhandel
8.550 m2 non-commercial amenities niet-commerciële ruimte öffentliche Einrichtungen
490 underground parking spaces ondergrondse parkeerplaatsen Stellplätze in Tiefgarage
38.650 m2 public realm inrichting openbaar gebied öffentlichen Raumes
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
RaFo Ypenburg
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
1998
Construction start: Start bouw: Baubeginn:
2003
Completion: Oplevering: Fertigstellung:
2006
Building cost: Bouwsom: Baukosten:
€ 82.000.000
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
110.000 m2
Related projects: Gerelateerde projecten: Verwandte Projekte:
Awards: Prijzen: Auszeichnungen:
2006 - BNA Best building of the year, honorable mention 2006 - BNA Gebouw van het jaar, eervolle vermelding 2006 - BNA Gebäude des Jahres, Ehrenvolle Anerkennung
2008 - Fritz Höger Award, winner category Urban Design 2008 - Fritz Höger Prijs, winnaar categorie Stedenbouw 2008 - Fritz Höger Preis, Sieger Kategorie Städtebau

The district centre of Ypenburg, located next to The Hague, was established in the nineties as part of a large city extension for 30.000 inhabitants. According to the original masterplan the district centre was to be conceived as ‘superblock’. This masterplan requirement was transformed step by step. The park was moved from the inside of the block to the outside and situated between the crescent facade and the artificial lake. In addition, the superblock was divided into nine smaller blocks, fitting more into the adjacent surrounding area.

Instead of the large-scale shopping plaza, the new block ensemble is queued alongside a street in east-westerly direction, opening up to all public services, supermarkets and shops. At right angle to the shopping street, wedge-shaped public spaces are located, giving access to the park. Nine slender towers grant a vertical accent to each block, thus not only marking the main entrances to each individual block, but also providing skyline its characteristic silhouette.

Het centrum van Ypenburg vormt de volwaardige kern van een nieuwbouwwijk met ca. 30.000 inwoners in de onmiddellijke nabijheid van Den Haag. Het centrum dat oorspronkelijk door stedenbouwkundige F. Palmboom was geconcipieerd als één groot megablok werd op basis van een morfologische studie in negen gesloten blokken geleed. Elk blok werd, naar het voorbeeld van de smalle torens op paleizen in oude Toscaanse steden, voorzien van een toren met een glazen bekroning.

De centrale winkelstraat vormt de ruggengraat van het plan. Haaks hierop, tussen de blokken in, liggen wigvormige ruimtes die zich naar de winkelstraat toe openen. De zes blokken aan de zuidzijde van het centrum vormen – naar voorbeeld van de Engelse ‘crescents’ – een gebogen front naar het openbare park, en de daarachter gelegen waterpartij. Naast de commerciële en niet-commerciële functies, zoals supermarkten, winkels, een sporthal, een kinderdagverblijf, gezondheidsvoorzieningen en een bibliotheek omvat het plan 486 woningen en een ondergrondse parkeergarage. Door de negen blokken te behandelen als één architectonische eenheid wordt een sterke homogeniteit in het plan verkregen. De markante skyline is zichtbaar in de wijde omgeving.

Das Stadtteilzentrum Ypenburg nahe Den Haag liegt an einem künstlich angelegten See und wurde Ende der 1990er Jahre als Zentrum einer großmaßstäblichen Stadterweiterung für 30.000 Einwohner errichtet. Nach den Vorgaben des ursprünglichen Masterplans sollte das Stadtteilzentrum als ein „Superblock“ konzipiert werden. Die Vorgaben des Masterplanes wurden schrittweise transformiert. Der im Blockinneren vorgesehene Park wurde zwischen dem See und der südlichen Gebäudefront angesiedelt. Der vorgeschlagene „Superblock“ wurde in neun kleinere Baublöcke unterteilt, und damit auf die  kleinteilige Umgebungsbebauung abgestimmt.

Statt einer großmaßstäblichen „Einkaufsplaza“ wurde das Ensemble an einer zentralen, in Ost-West Richtung verlaufenden Straße aufgereiht, die nahezu alle öffentlichen Einrichtungen, Supermärkte und Läden erschließt. Im rechten Winkel zu dieser Einkaufsstraße liegen trapezförmige Platzräume, über welche der südlich gelegene Park erreichbar ist. Die ursprünglich an zwei Stellen vorgesehenen vertikalen Akzente wurden in neun schlanke Türme mutiert und über das gesamte Plangebiet verteilt. Die Türme markieren somit nicht nur die Eingangsbereiche zu den einzelnen Blöcken, sondern verleihen der Stadtkrone skylinedieses Stadtteilzentrums ihre charakteristische Silhouette.