Public library++

Openbare Bibliotheek ++

Stadtbibliothek ++

Not realized

Niet gerealiseerd

Nicht ausgeführt

Utrecht, NL Utrecht, NL Utrecht, NL
14.400 m2 library bibliotheek Bibliothek
4.400 m2 arthouse cinema filmhuis Arthouse Kino
2.200 apartments woningen Wohnen
150 parking spaces parkeerplaatsen Stellplätze
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
Gemeente Utrecht
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
2010
Building cost: Bouwsom: Baukosten:
€ 54.000.000
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
45.000 m2
Awards: Prijzen: Auszeichnungen:
2008 - Selection plan, Winner 2008 - Architectenselectie, Winnaar 2008 - Wettbewerb, Sieger

The new City Library++ was to be built on the Smakkelaarsveld, a prominent location between Utrecht’s city centre and the Central Station. Visible from all sides, in the midst of a tremendous traffic flow, the building had to be a prominent link between the city centre and the renewed station. The compact building is intersected by an elevated bus track. A luminous cylindrical volume between the railway embankment and the bus lane reflects the special dynamics of the site and transforms it into a bright street. Sufficient space is provided on both sides of the cylinder for pedestrians, cyclists, cars and trucks. Not only the turbulent history of the site, but also the spatial programme and the subsequent volumetrics provided a special challenge. By uniting a library, cinema complex, apartments, parking garage and bicycle station, a building was to be generated that exceeds the purely functional – a form that inspires, invites, stimulates the imagination of children and reminds of the former function of this place: a gateway to the city.

Op het Smakkelaarsveld, een prominente plek tussen de binnenstad en het nieuwe Centraal Station, zou te midden van een druk verkeersknooppunt de nieuwe bibliotheek++ verrijzen. Van alle kanten zichtbaar, te midden van een enorme verkeersdynamiek, kreeg het gebouw de functie van opvallende schakel tussen de binnenstad en het vernieuwde Station. Het compacte gebouw wordt doorkruist door een verhoogde busbaan. Een lichtgevend cilindervormig volume tussen spoorlijn en busbaan weerspiegelt de bijzondere dynamiek van deze plek en transformeert deze tot een lichte straat. Aan beide zijden van de cilinder is voldoende verkeersruimte voorzien voor voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens. Niet alleen de bewogen geschiedenis van de plek, maar ook het ruimtelijke programma en de bijbehorende volumetrie vormden een bijzondere uitdaging. Door het samenbrengen van een bibliotheek, bioscoopcomplex, appartementen, parkeergarage en fietsenstalling moest een gebouw ontstaan, dat het puur functionele overstijgt – een vorm die inspireert, uitnodigt, de verbeelding van kinderen prikkelt en ons herinnert aan de vroegere functie van deze plek: een poort naar de stad.

Am Smakkelaarsveld, einem prägnanten Standort zwischen der Utrechter Innenstadt und dem Zentralbahnhof, sollte die neue Stadtbibliothek++ entstehen. Von allen Seiten sichtbar, inmitten einer ungeheuren Verkehrsdynamik, kam dem Gebäude die Funktion eines markanten Bindeglieds zwischen Innenstadt und dem erneuerten Bahnhof zu. Das kompakte Gebäude wird von einer erhöhten Busfahrbahn gekreuzt. Ein leuchtender zylindrischer Baukörper zwischen Bahntrasse und Busfahrbahn reflektiert die besondere Dynamik des Ortes und wandelt diesen zu einer hellen Straße. Für Fußgänger, Radfahrer, Pkws und Lkws ist hinreichend Verkehrsfläche zu beiden Seiten des Zylinders vorgesehen. Nicht nur die bewegte Geschichte des Ortes, sondern auch das Raumprogramm und die damit einhergehende Volumetrie stellten eine besondere Herausforderung dar. Durch das Vereinen von Bibliothek, Kinokomplex, Wohnungen, Garage und Fahrradstation sollte ein Gebäude entstehen, das das rein zweckorientierte Angebot übersteigt – eine Form, die inspiriert, einlädt, die Phantasie von Kindern anregt und an die einstige Funktion dieses Ortes erinnert: ein Tor zur Stadt.