Pireaus

Piraeus

Piraeus

Amsterdam, NL Amsterdam, NL Amsterdam, NL
304 apartments woningen Wohneinheiten
20 commercial spaces bedrijfsruimten Gewerbeeinheiten
105 underground parking spaces ondergrondse parkeerplaatsen Stellplätze in Tiefgarage
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
Woonstichting De Doelen
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
1989
Construction start: Start bouw: Baubeginn:
1991
Completion: Oplevering: Fertigstellung:
1994
Building cost: Bouwsom: Baukosten:
€ 15.500.000
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
26.300 m2
Pireaus is a project by Prof. Hans Kollhoff with Christian Rapp. Pireaus is een project van Prof. Hans Kollhoff in samenwerking met Christian Rapp. Pireaus ist ein Projekt von Prof. Hans Kollhoff mit Christian Rapp.

The Piraeus residential building, located in Amsterdam’s Eastern Docklands, with its 300 homes and commercial units, was part of the development of the KNSM island, within an urban expansion in the 1990s. Two guidelines were formulated for the design of the building, which significantly influenced its current appearance: the preservation of the adjacent garden by landscape architect Mien Ruys and the preservation of the old harbor building on the Levantkade. In addition, architects Hans Kollhoff and Christian Rapp wanted to bring more light into the inner courtyards and provide the residents of the north wing with better lighting and views. All this resulted in a sculptural building with bended facade lines and a flowing, almost ‘dragging’ roofline, which descends from nine floors on the north side to four floors on the south side. Access is provided by an ingenious system of entrances, galleries, and central access cores, whose positioning contributes to a varied overall façade. The use of a dark brick and wooden façade elements binds the facade into a uniform overall concept.

Woongebouw Piraeus, gelegen in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied, maakte met zijn ruim 300 woningen en diverse bedrijfsruimten onderdeel uit van de ontwikkeling van het KNSM-eiland in de jaren ‘90. Voor het ontwerp werden vooraf twee randvoorwaarden geformuleerd: de vijvertuin van tuinarchitecte Mien Ruys en een oud havengebouw aan de Levantkade moesten behouden blijven. Het inspelen op deze randvoorwaarden bepaalde in hoge mate de huidige vorm van het gebouw.  Daarnaast wilden de architecten Hans Kollhoff en Christian Rapp meer licht in de binnenhoven brengen en tevens de bewoners in de noordvleugel een betere bezonning alsmede zicht op de binnenhaven geven. Dit alles resulteerde in een gebouw met geknikte gevellijnen en een vloeiende, bijkans ‘slepende’ daklijn, die afdaalt van negen verdiepingen aan de noordzijde tot vier verdiepingen aan de zuidzijde. De ontsluitingsstructuur met een uitgekiend systeem van portieken, galerijen, en centrale ontsluitingskernen draagt bij aan een gevarieerd gevelbeeld. Het gebruik van een donkere baksteen en houten gevelelementen zorgt voor samenhang en eenheid.

Das Piraeus Wohngebäude im Amsterdamer Osthafen, mit seinen gut 300 Wohnungen und Gewerbeeinheiten war Teil der Entwicklung des KNSM-Eiland, innerhalb einer Stadterweiterung der 1990er Jahre. Für den Entwurf des Gebäudes wurden zwei Vorgaben formuliert, die das heutige Erscheinungsbild des Gebäudes maßgebend prägten: Die Erhaltung des angrenzenden Gartens der Landschaftsarchitektin Mien Ruys und die Erhaltung des alten Hafengebäudes an der Levantkade. Zudem wollten die Architekten Hans Kollhoff und Christian Rapp mehr Licht in die Innenhöfe bringen und den Bewohnern des Nordflügels eine bessere Belichtung und Aussicht gewähren. Dies alles führte zu einem skulpturalen Gebäude mit knickenden Fassadenfluchten und fließenden Dachkanten, die von neun Geschossen an der Nordseite auf vier Geschosse an der Südseite absinken. Der Erschließung erfolgt über ein ingeniöses System von Hauseingängen, Laubengängen und zentralen Erschließungskernen, deren Positionierung zu einem differenzierten Fassadenbild beiträgt. Der dunkle Klinker und naturbelassene Holzelemente binden die Fassade zu einem einheitlichen Gesamtkonzept.