Merkem community centre and village centre renewal

Dorpszaal en Dorpskernvernieuwing Merkem

Dorfsaal und Dorfkernerneuerung Merkem

Merkem, BE Merkem, BE Merkem, BE
550 m2 community centre dorpszaal Dorfsaal
20.000 m2 public realm dorpskernvernieuwing Dorfkernerneuerung
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
Gemeentebestuur Houthulst
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
2008
Construction start: Start bouw: Baubeginn:
2010
Completion: Oplevering: Fertigstellung:
2012
Building cost: Bouwsom: Baukosten:
€ 1.300.000
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
550 m2

Merkem is a village in West Flanders, counting 2,300 inhabitants. After having been completely destroyed in the First World War it was reconstructed in the 1920´s in a typical local building style, being a characteristic example of post-war reconstruction architecture. The village is situated along two main roads joining in a T-junction.

The assignment consisted of two parts: The renovation of the village centre and the construction of a community centre. The redesign of the public space included three squares, whose simple but high quality design corresponds with the sober character of the village. The community centre is located on the ‘Stationsplein’, a square measuring 150 x 40 metres flanked by two-story brick buildings with (pitched) roof. The main entrance addresses to a small plaza, at the backside there is a parking area. The building is visually defined by a single-story continuous colonnade, which joins the rhythm of the surrounding houses and encloses the main hall. The Merkem community centre is an open platform for a wide range of activities.

Merkem, een dorp met 2.300 inwoners binnen de gemeente Houthulst in West-Vlaanderen, werd in de eerste wereldoorlog volledig verwoest en is een kenmerkend voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur van de jaren ’20 in België. Het dorp ligt langs de twee hoofdtoegangswegen die in het centrum op een T-splitsing samenkomen.

De opgave bestond uit twee onderdelen: de dorpskernvernieuwing en de bouw van een zaal voor het verenigingsleven, het Stationshuis. De dorpskernvernieuwing omvat een drietal pleinen, diens terughoudende hoogwaardige vormgeving aansluit bij het sobere karakter van het dorp. Het Stationshuis staat op het Stationsplein. Het Plein meet 150×40 meter en wordt omzoomd door tweelaagse huizen met kap. Het gebouw is decentraal op het plein gepositioneerd. Aan de voorkant bij de hoofdingang ligt een klein voorplein, aan de achterkant een zone voor parkeren. De colonnade die rondom het Stationshuis loopt, voegt zich in het ritme van de omliggende bebouwing. De dorpszaal vormt een open podium voor een rijk spectrum aan activiteiten binnen de Merkemse dorpsgemeenschap.

Merkem, ein Dorf in Westflandern mit 2.300 Einwohnern, wurde während des Ersten Weltkriegs völlig zerstört und ist ein typisches Beispiel der Wiederaufbauarchitektur der 1920er Jahre in Belgien. Das Dorf liegt an zwei Hauptzufahrtsstraßen, die in der Mitte an einer T-Kreuzung zusammentreffen.

Die Aufgabe bestand aus zwei Teilen: der Erneuerung des Dorfzentrums und dem Bau eines Gemeindezentrums, dem „Stationshuis“. Die Erneuerung des Dorfkerns umfasst drei Plätze, deren zurückhaltende, hochwertige Gestaltung dem schlichten Charakter des Dorfes entspricht. Das Stationshuis befindet sich auf dem „Stationsplein“, einem 150×40 Meter großen Platz der von zweistöckigen Häusern mit geneigtem Dach begrenzt wird. Das Gebäude ist dezentral auf dem Platz positioniert. Am Haupteingang befindet sich ein kleiner Vorplatz, hinten eine Parkzone. Die Kolonnade, die rund um das Stationshaus verläuft, fügt sich in den Rhythmus der umliegenden Gebäude ein. Das Dorfhaus bildet eine Bühne für ein reiches Spektrum an Aktivitäten innerhalb der Merkemer Dorfgemeinschaft.