Leidsche Rijn Centre Library

Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum

Bibliothek Zentrum Leidsche Rijn

Utrecht, NL Utrecht, NL Utrecht, NL
1.800 m2 library bibliotheek Bibliothek
500 m2 community centre wijkbureau Bürgerbezirkszentrum
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
Gemeente Utrecht
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
2016
Construction start: Start bouw: Baubeginn:
2017
Completion: Oplevering: Fertigstellung:
2019
Building cost: Bouwsom: Baukosten:
€ 3.800.000
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
2.300 m2

The Leidsche Rijn Centrum district, a densely populated urban expansion location, forms an important link between Utrecht’s city centre and the Vinex districts to the west. Centrally located on the Brussel-square is a solitary public building, which houses the Leidsche Rijn central library, a café and the district office. The central position on the square has an inviting character and underlines the social function that the library and the district office fulfil as a hub in the new centre.

The building’s volume and versatility are in keeping with a rich tradition of public buildings, such as Ledoux’s Rotonde de la Vilette in Paris or Asplund’s Stockholm library. The library is located on the lower two floors and is organised around a central multifunctional staircase under the ‘Oculus’. The district office is located on the cylindrical top floor and forms the crowning element of the volume. A patio not only provides the district office with additional daylight, but also allows light via the ‘Oculus’ into the heart of the library.

De wijk Leidsche Rijn Centrum, een dichtbebouwde stedelijke uitbreidingslocatie, vormt een belangrijke schakel tussen de binnenstad van Utrecht en de westelijk gelegen Vinex-wijken. Centraal op het Brusselplein staat een solitair publiek gebouw, waarin de centrale bibliotheek van Leidsche Rijn, een café en het wijkbureau zijn gevestigd. De centrale positie op het plein heeft een uitnodigende werking en onderstreept de maatschappelijke functie die de bibliotheek en het wijkbureau vervullen als spil in het nieuwe centrum.

De volumetrie en de alzijdigheid van het gebouw sluiten aan bij een rijke traditie van publieke gebouwen, zoals de Rotonde de la Vilette van Ledoux in Parijs of de bibliotheek van Stockholm van Asplund. De bibliotheek bevindt zich op de onderste twee bouwlagen en is georgani­seerd rond een centrale multifunctionele trap onder de ‘Oculus’. Op de bovenste verdieping bevindt zich het wijkbureau. Deze cilindrische verdieping vormt de bekroning van het volume. Een patio voorziet niet alleen het wijkbureau van aanvullend daglicht maar laat via de ‘Oculus’ licht tot in het hart van de bibliotheek.

Der Stadtteil Leidsche Rijn Centrum, ein dichtbesiedeltes urbanes Gebiet, formt ein wichtiges Bindeglied zwischen der Innenstadt von Utrecht und den westlichen, in den 90er Jahren entstandenen, Außenbezirken. Zentral, auf dem Brussel-Platz, steht ein allseitiges öffentliches Gebäude in dem eine Bibliothek, ein Café/Restaurant und ein Bezirksamt untergebracht sind. Die zentrale Lage auf dem Platz wirkt einladend und unterstreicht die wichtige soziale Rolle, die Bibliothek und Bezirksamt spielen als Dreh- und Angelpunkt im neuen Stadtteilzentrum.

Die allseitige Volumetrie des Gebäudes fügt sich in eine reiche Tradition öffentlicher Bauten, wie z.B. Ledoux’ Rotonde de la Vilette in Paris oder Asplunds Bibliothek in Stockholm. Die Bibliothek umfasst die unteren beiden Geschossen und ist um eine zentrale Treppe unter dem „Oculus“ angeordnet. Das Bezirksamt befindet sich im zylindrischen zweiten Obergeschoss und bildet den krönenden Abschluss des Baukörpers. Ein Patio versorgt nicht nur das Bezitksamt mit zusätzlichem Tageslicht, sondern führt über den „Oculus“ auch Licht in das Innere der Bibliothek.