Jonkershove cultural centre

Cultureel centrum Jonkershove

Kulturzentrum Jonkershove

Houthulst, BE Houthulst, BE Houthulst, BE
1.000 m2 cultural centre cultureel centrum Kulturzentrum
16.950 m2 renovation public space herinrichting openbaar gebied Neugestaltung öffentlicher Raum
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
Gemeentebestuur Houthulst
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
2002
Construction start: Start bouw: Baubeginn:
2004
Completion: Oplevering: Fertigstellung:
2006
Building cost: Bouwsom: Baukosten:
€ 2.000.000
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
1.000 m2
Awards: Prijzen: Auszeichnungen:
2009 - Award Bouwheer (Flemish Government Architect), nomination category New building 2009 - Prijs Bouwheer (Vlaams Bouwmeester), nominatie categorie Nieuwbouw 2009 - Preis Bouwheer (Generalbaumeister von Flandern), Nominierung Kategorie Neubau
2008 - Fritz Höger Award, nomination category Public Buildings 2008 - Fritz Höger Prijs, nominatie categorie Publieke gebouwen 2008 - Fritz Höger Preis, Sieger Kategorie Öffentliche Gebäude

For the Houthulst municipality Rapp+Rapp built a small-scale community centre. The village is characterized by a ribbon building intersection, on the corners of which a church with churchyard and rectory, the local pub and a bank are located. The fourth corner was to be held vacant because of the morphological significance of the surrounding landscape. The L-shaped plot for the community centre was allocated next to the church and behind the rectory.

The organisation of the building can be read as intrinsic demand for flexibility, the characteristic shape of the site and the wish for a many-sided accessibility. Massive brick facades accompany the visitor to the main entrance in the interior angle of the building, screening the cemetery at the same time. The dais is the central element in the hall and can be used from different sides. It enables a multifunctional use of the hall and can be adapted with flexible elements. The closedness of the continuous walls is alternated by complete transparency of flowing spaces which are in contact with the outside through storey-high windows.

Voor de gemeente Houthulst realiseerde Rapp+Rapp een gemeenschapshuis voor verschillende culturele doeleinden. Karakteristiek voor het dorp is het samenkomen van twee linten. Op de kruising ervan liggen op één hoek een kerk met kerkhof en een pastorie, op de tweede hoek een café en op de derde een bankgebouw. Het vierde kwadrant van de kruising diende onbebouwd te blijven vanwege de morfologische betekenis van het omringende landschap voor het dorp. Als kavel voor het gemeenschapshuis werd een L-vormig terrein naast de kerk en achter de pastorie aangewezen.

De opzet van het gebouw komt voor een belangrijk deel voort uit de vraag naar flexibiliteit, karakteristieken van de locatie en de wens het vanuit meerdere richtingen toegankelijk te maken. Massieve gevels begeleiden de bezoeker naar de entree en schermen het ernaast gelegen kerkhof af. De entree van het gebouw bevindt zich in de oksel van het gebouw, op de plek waar de twee kavels samenkomen. De theaterzaal heeft een toneeltorentje en een centraal gelegen podium dat aan twee zijden open is. Dat maakt het mogelijk het theater in verschillende opstellingen te gebruiken. Al naar gelang de behoefte kunnen de ruimtes met flexibele elementen worden aangepast. De geslotenheid van de doorlopende muren wordt afgewisseld door volstrekte transparantie van in elkaar vervloeiende ruimtes, die met verdiepingshoge puien in contact staan met de buitenwereld.

Für die Ortsgemeinde Houthulst realisierte Rapp+Rapp ein Gemeinschaftszentrum für kulturelle Aktivitäten. Charakteristisch für das Zeilendorf ist die Kreuzung zweier Straßen, an deren Ecken eine Kirche mit Friedhof und Pfarrhaus, eine Dorfschenke, und ein Bankgebäude liegen. Die vierte Ecke durfte nicht bebaut werden aufgrund der morphologischen Bedeutung der umgebenden Landschaft. Dem Gemeinschaftszentrum wurde ein L-förmiges Grundstück neben der Kirche und hinter dem Pfarrhaus zugewiesen.

Die Organisation des Gebäudes erklärt sich größtenteils aus der Frage nach Flexibilität, der charakteristischen Verortung und dem Wunsch einer vielseitigen Zugänglichkeit. Die massiven Backsteinfassaden begleiten den Besucher bis zum Eingang im inneren Winkel des Gebäudes und schirmen gleichzeitig den angrenzenden Friedhof ab. Die Bühne ist mittig im Theatersaal angeordnet und kann je nach Bedarf von verschiedenen Seiten bespielt werden. Sie ermöglicht unterschiedliche Nutzungen, deren räumliche Konfiguration mit flexiblen Elementen angepasst werden kann. Die geschlossenen Wandscheiben wechseln sich ab mit vollkommener Transparenz, es entstehen fließende Räume die über Raumhohe Fenster im Kontakt zur Außenwelt stehen.