Oranjelaan student housing

Studentenhuisvesting Oranjelaan

Studentenwohnheim Oranjelaan

The Hague, NL Den Haag, NL Den Haag, NL
58 apartments woningen Wohneinheiten
650 m2 retail commerciële ruimte Einzelhandel
Client: Opdrachtgever: Bauherr:
DUWO
Project start: Start planontwikkeling: Planungsbeginn:
2003
Construction start: Start bouw: Baubeginn:
2008
Completion: Oplevering: Fertigstellung:
2009
Building cost: Bouwsom: Baukosten:
€ 3.800.000
Total GFA: Totaal BVO: Total BGF:
3.600 m2

The student residence is located within walking distance of Hollands Spoor station, on the corner of Stationsweg and Oranjelaan. This inner-city location is characterised by its narrow parcellation with small-scale individual houses. The municipality of The Hague intended to transform this part of the city into a ‘Quartier Latin’, with a great diversity of residents: students, starters, high and low incomes.

With its differentiated façade grid, the building fits into the delicate urban fabric and at the same time adopts the extensive spatial programme. The residential units are organised on both sides of the central corridors and face either the street or the garden. On the first floor, in the inner corner of the building, an atrium serves as a communal space for the residents. The brick facade and wooden windows fit in with the materialization of the traditional houses in the area.

De studentenhuisvesting ligt op loopafstand van station Hollands Spoor in Den Haag, op de hoek van de Stationsweg en de Oranjelaan. Deze binnenstedelijke locatie kenmerkt zich door zijn smalle parcelering met kleinschalige individuele huizen. De wens van de gemeente Den Haag was om dit gedeelte van de stad uit te laten groeien tot een ‘Quartier Latin’, met een grote diversiteit aan bewoners: studenten, starters, hoge en lage inkomens.

Het gebouw voegt zich in de fijnmazige stadsstructuur en biedt tevens ruimte aan het grootschalige programma. Een subtiel gevelraster van balken en lisenen anticipeert op de maat van de kleinschalige verkaveling. De woonunits zijn georganiseerd aan weerszijden van de centrale corridors en richten zich naar de straat of naar de tuin. In de oksel van het volume bevindt zich op de eerste verdieping een atrium dat dient als collectieve ruimte voor de bewoners. De metselwerk gevel en de houten kozijnen sluiten aan bij de traditionele materiaaltoepassingen in de omgeving.

Das Studentenwohnheim befindet sich in Fußnähe des Bahnhofs Hollands Spoor, an der Ecke Stationsweg und Oranjelaan. Die innerstädtische Lage zeichnet sich durch ihre schmale Parzellierung mit kleinteiligen Einzelhäusern aus. Die Stadt beabsichtigte diesen Teil der Stadt zu einem „Quartier Latin“, mit einer großen Vielfalt an Bewohnern – Studenten, Berufsanfänger, hohe und niedrige Einkommen – umzuwandeln.

Das Gebäude fügt sich mit einem differenzierten Fassadenraster in die feingliedrige Stadtstruktur ein und nimmt zugleich das umfangreiche Raumprogramm auf. Die Wohneinheiten liegen auf beiden Seiten eines zentralen Korridors, und sind entweder zur Straße oder zum Garten hin orientiert. In der inneren Ecke, im ersten Obergeschoss des Gebäudes, befindet sich ein Atrium das den Bewohnern als Gemeinschaftsraum dient. Im Einklang mit der Materialität der traditionellen Häuser der Umgebung erhielt das Haus eine Klinkerfassade und Holzfenster.